Министър Зарица Динкова се срещна с учениците от Българското неделно училище в Истанбул
Секция: Туризъм
16 Септември 2023 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Зарица Динкова се срещна с учениците от Българското неделно училище в Истанбул

/КРОСС/ Министър Зарица Динкова се срещна с учениците от Българското неделно училище Св. Св. „Кирил и Методий" в Истанбул по случай откриването на новата учебна година.

„Вярвам, че силата на образованието e важна за бъдещето на нашите деца. Щастлива съм, че точно днес съм тук с вас в това кътче, в което всички вие съхранявате частица от България", заяви министър Динкова.

Тя приветства възпитаниците и отправи апел към тях да бъдат усмихнати, мотивирани и готови за предизвикателствата, които предстоят. „Вярваме във вас и в това, че можете да постигнете всичко, за което мечтаете", каза Зарица Динкова.

В своето обръщение тя посочи, че в училището децата трупат знания и увереност, за да се изградят като силни и успяващи млади хора, от каквито има нужда. И пожела чудесна и успешна учебна година, осмислена от нови знания и приятели.

Министър Динкова подари на директора на БНУ Павлина Копано Стилизирана роза, символ на Бълагария и на председателя на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул икона на Св. Мина. На събитието присъства и генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.

Неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий" в Истанбул е създадено през 2015 г. по инициатива на Генералното консулство и с помощ от Фондацията на Православната църква на Българската екзархия. Основна цел на училището е организирането на качествено обучение по български език и литература, за деца и възрастни, както и осъществяването на дейности за съхраняване на националното самосъзнание и българската културна идентичност на българите в Истанбул.