Николай Денков: Няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите
Секция: Анализи
18 Септември 2023 06:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Денков: Няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите

/КРОСС/ Основният проблем, който се поставя от протестиращите зърнопроизводители, вече е решен", каза вчера премиерът Николай Денков от Министерския съвет преди днешните блокади по пътища в страната и на граничните пунктове от страна на фермерите.

„Решението е в споразумението между ЕК и Украйна. Разговарях с премиера на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични стоки според държавите и изискванията, за да не се пренасити пазарът. От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това решение правителство иска да приеме след разговор с браншовите организации. Поканихме организациите за разговор, за да търсим решение на задачата. Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади на пътища, центъра на София и граничните пунктове. Ние оставаме с протегната ръка и ще подновим диалога във всеки един момент, ако са готови да се включат в конструктивен разговор с нас", добави Денков.

Премиерът е категоричен, че няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите и ще има допълнителен контрол.

Всичко стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани с интензивен график от Българската агенция по безопасност на храните, заяви Денков.

„Уважавам труда на всички производители и съм готов да работя с всеки един от тях, който е готов да се решат проблемите, натрупвани с години. Ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други и на тях не виждам за какво да се извинявам - това са тези, които получават „лъвския пай" от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест", подчерта министър-председателят.

Ще се преразгледа методиката на преразпределение на субсидиите, за да бъде по-справедливо разпределението към малките и средни производители.

бТВ, „120 минути"