БАБХ: Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна
Секция: Анализи
18 Септември 2023 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ: Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г.

/КРОСС/ Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна. Това увериха представители на БАБХ в ефира на „Здравей, България".

„Не съм съгласен, че няма контрол на фуражите, които постъпват в държавата. От миналата година всички пратки бяха изпитвани по показатели, вкл. и за тежки метали. Пробите са отрицателни", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ.

„Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Няма отклонения в показателите. Тези проби са взети по време на засилен контрол. Съгласно Европейския регламент зърното от Украйна не подлежи на официален граничен контрол. То влиза с документи. Вече във вътрешността на страната могат да бъдат взети проби. Слънчогледът има много добри показатели. Имаме от 46 до 49 процента масленост, което надвишава заложената в българския държавен стандарт", поясни д-р Галя Викьова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ с ресор храни.

„Законодателството в областта на храните, специално за екитирането, което е единно за целия ЕС, има ясни правила как се обявява произходът. Например, ако процентното съотношение в халва, която има вложен слънчоглед от Украйна пише 35%, те го обявяват - произход „Украйна".