Над 98% от завършващите УНСС се реализират на пазара на труда
Секция: ИКОНОМИКА
18 Септември 2023 13:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 98% от завършващите УНСС се реализират на пазара на труда

/КРОСС/ Над 98% от завършващите Университета за национално и световно стопанство се реализират на пазара на труда скоро след дипломирането си. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на новата академична година в УНСС. Той отбеляза, че най-голямото и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа продължава да бъде сред лидерите по обучението и подготовката на специалисти в професионално направление „Икономика".

Средният облагаем доход на завършилите икономически специалности в университета през последните 5 години е 2172 лева, което е с около 20% над средното за страната по това направление. Тук обаче има и специалности, които се реализират със заплати от над 4 500 лв. месечно, посочи министър Цоков. „Икономиката винаги е била един от определящите фактори за големите човешки скокове в историята. Казвам това, не за да ви подготвя за важността на всички лекции през настоящата академична година, а за да ви поздравя, че сте избрали да учите тук и да ви уверя, че вашите преподаватели ще дадат всичко от себе си за да ви подготвят за бъдещите предизвикателства", каза той.

„Пожелавам на най-големия и най-рейтингов икономически университет в България да съхрани добрите традиции в академичното обучение и бъде водещ иноватор в промяната на българското висше образование в условията на индустрия 5.0.", написа той в златната книга на университета.

През тази година броят на кандидат-студентите в УНСС е рекорден, отчете ректорът проф. Димитър Димитров. По думите му днес се подписва колективен трудов договор за увеличение на заплатите на преподавателите и целия екип на университета благодарение на допълнителни средства, осигурени от правителството за висшите училища.

Пресцентър на МОН