Бивш вътрешен министър: Това е заблуден дрон, няма опасност
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2023 07:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш вътрешен министър: Това е заблуден дрон, няма опасност

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по бТВ Валентин Радев, каза че дронът край Тюленово е част от войната между Русия и Украйна. „Най-вероятно теченията са го донесли до нашия бряг. Нямам представа дали е руски или украински, но това няма такова значение".

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият вътрешен министър и експерт по взривовете Валентин Радев, който коментира ситуацията с днешния открит дрон край Тюленово.

"Няма значение кога е открит боеприпасът, винаги може да се реагира. Браво на гражданина, който е подал сигнала. Полицията е реагирала, дронът е унищожен в светлата част на деня, защото там е опасно - мокро, хлъзгаво, скали. Предполагам, че е преценено, че няма опасност за хората и е решено да се унищожи в светлата част на деня, а не да се правят на герои и в тъмната част на деня да ходят по скалите. Ако е било преценено, че има опасност, щеше да бъде унищожен веднага, но случаят не е такъв.

По повод думите на министър Тагарев, че всяка седмица има такива случаи - той имаше предвид, че всякак седмица се унищожават стари невзривени боеприпаси от Втората световна война, примерно. Не е имал предвид, че всяка седмица дронове и боеприпаси от войната в Украйна стигат до България. Това е първият случай и то с някакво самоделно взривно устройство на дрона", категоричен бе Радев.

"Нямало е никакъв риск. Това е случайност и България не е цел. Водите са докарали този боеприпас. Властите са реагирали адекватно - отцепен е районът, не е имало опасност за хората. Аз може би щях да реагирам малко по-сериозно срещу хората, които бяха там, защото бяха без бронежилетки, но те се справиха - унищожиха този дрон и не допуснаха никаква опасност за гражданите", добави той