Над 4340 тона отпадъци са събрани по време на 11-тото издание на инициативата „Да изчистим България заедно“
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2023 07:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 4340 тона отпадъци са събрани по време на 11-тото издание на инициативата „Да изчистим България заедно“

/КРОСС/ Над 4340 тона отпадъци са събрани по време на 11-тото издание на инициативата „Да изчистим България заедно". Това сочат данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), които събираха и обработваха информация за количествата отпадъци по време на кампанията. Служителите на МОСВ, ИАОС и регионалните структури на министерството - 15-те регионални инспекции по околната среда и водите, 3-те национални парка и 4-те басейнови дирекции - се включиха в почистването.

Най-голямото количество отпадъци е събрано на територията на РИОСВ - Благоевград - 890 тона, следвано от РИОСВ - София - 855 тона, а най-малко отпадъци са събрани на територията на РИОСВ - Смолян - 46 тона.

Министерството на околната среда и водите е основен партньор на инициативата на bTV „Да изчистим България заедно". Мащабната доброволческа кампания се проведе на 16 септември (събота) под надслов „Готови сме" и е в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let's Do It World" за обществена чувствителност към опазването на околната среда.

С финансовата подкрепа на МОСВ от близо 68 500 лв. чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) бяха осигурени 40 хил. чувала и 40 хил. чифта ръкавици за еднократна употреба. На областните управи бяха раздадени над 2800 ваучера за гориво за транспортиране на събраните отпадъци.

Отпадъците, събрани в рамките на кампанията, се транспортираха до регионалните системи за управление на отпадъците, като със съдействието на МОСВ общините са освободени от дължимите отчисления и обезпечения за депонираните количества по време на провеждането на кампанията.