Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откри традиционните „Празници на Стария град“
Секция: КУЛТУРА
19 Септември 2023 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откри традиционните „Празници на Стария град“

Събитието стартира с концерт на „Мишо Йосифов бенд", който обра овациите на пловдивчани

/КРОСС/ Кметът на район „Централен" Георги Стаменов откри традиционните „Празници на Стария град" , които стартираха на Античния театър с концерт на „Мишо Йосифов бенд".

В приветствието си директорът на ОИ „Старинен Пловдив" доц. д-р Елена Кантарева-Дечева разкри, че началото на събитието с огромно значение за културния живот на Пловдив, е поставено през 80-те години на миналия век.

„Празниците на Стария град имат над 40-годишна история. Те започват по инициатива на екипа на Старинен Пловдив като еднодневно колоритно събитие, за да се превърнат в седмичен и месечен фестивал с богата и разнородна програма", посочи доц. д-р Елена Кантарева-Дечева. Тя припомни, че целта на Празниците е „да популяризират Стария град като място, наситено с автентично културно-историческо наследство, живот, изпълнен с различни изкуства, с престижни артистични форуми и с присъствието на много творци, които продължават да творят тук".

„Радвам се, че съм част от екипа, с който поддържаме традицията жива. Старият град е мястото, където материалното и нематериалното културно наследство се срещат и живеят заедно", каза още директорът на ОИ „Старинен Пловдив".

Кметът на район „Централен" Георги Стаменов подчерта, че като един от най-старите градове в Европа, Пловдив винаги е покорявал с уникалната си атмосфера и неповторимо очарование.

„Изключително съм горд, че днес имам възможност да открия тази значима за Стария град традиция, съхранила духа на Пловдив през вековете.

Празниците на Стария град са различен и автентичен поглед към пловдивската култура, история и наследство. Това е и част от магията на града ни - да запленява всеки, който дойде в него и да го кара да се връща тук отново и отново", изтъкна Георги Стаменов.

В центъра на събитията тази година е популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, както и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Концертът на „Мишо Йосифов бенд", който постави началото на „Празниците на Стария град", пък обра овациите на зрителите. Прочутият джазмен и негови настоящи и бивши студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" изпълниха богат репертоар от джаз, блус, фънк и латино пиеси, с който спечелиха сърцата на публиката.