Костурков за протестите на земеделците: Имат силна политическа окраска
Секция: ПОЛИТИКА
19 Септември 2023 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костурков за протестите на земеделците: Имат силна политическа окраска

/КРОСС/ Принципно подкрепям правото на всеки да протестира. Аз самият съм участвал в протести. Това каза в студиото на "Здравей, България" зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Росен Костурков, попитан дали одобрява недоволството на земеделския бранш. По думите му обаче „тези протести в голямата си част са инспирирани от политически мотиви и имат силна политическа окраска".

Костурков е категоричен, че страната ни произвежда два пъти по-малко слънчоглед от количествата, които са необходими на преработвателите. „Не е редно тези преработватели да остават без суровина", смята зам.-председателят на ресорната комисия в НС. Той допълни, че Украйна е впрегнала цялата си мощност да преработва слънчоглед, което означава, че нямат големи количества за износ.

Производството на зърно у нас, твърди още Костурков, е четири пъти по-голямо от потреблението на страната. „Няма никаква опасност за нашите зърнопроизводители от внос от Украйна", каза депутатът от ПП-ДБ. Той призна обаче, че действително съществува проблем с вноса на сухо мляко в България, както и на пчелни продукти. Там можело да се договорят квоти за внос.

Според зам.-председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание държавата е взела правилната позиция като е премахнала забраната за внос. По думите му това показва, че в управлението няма разнобой.

Костурков прогнозира поевтиняване на олиото у нас и заяви, че не вижда проблем когато нямаш суровина, да я внесеш.