Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30км/ч
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2023 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30км/ч

/КРОСС/ Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30км/ч. Идеята се коментира поради зачестилите тежки инциденти на пътя. По този случай Светослав Васев, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" коментира пред NOVA, че идеята за 30-километровите в час зони означава в зоните на кварталните карета, там където се движат и автомобили и пешеходци и велосипедисти, инфраструктурата да бъде такава, че да не позволява водачите да нарушават правилата за движение.

„Зона 30" означава не просто поставяне на знак с ограничение, а още инфраструктурни мерки като изнесени тротоари, повдигнати пешеходни пътеки и кръстовища.

Промяната в пътищата ще се приоритизира посредством анализи. Тези, пътни артерии, които извеждат транспортните потоци трябва да останат с по-високи максимално допустими скорости.

Такива са Цариградско шосе, Ботевградско шосе, Околовръстното и скоростните тангенти, заяви Васев.

Относно натоварените софийски булеварди, на които има движение от всякакъв тип - пешеходци, велосипедисти, автомобили, обслужващ транспорт експертът коментира, че след като бъде извършен анализ на интезивността на движение, т.е. колко автомобила преминават на час, на ден, през нощта, през уикенда и какви пешеходци потоци има, тогава ще се вземе обосновано решение.

Държавна агенция по безопасност на пътищата смята, че би трябвало дори във всички градове максималната допустима скорост трябва да е 30 км/ч. Хората се притесняват, че по този начин ще се увеличат задръстванията, но искам да отбележа, че за отвеждащите артерии това решение няма да се прилага, посочи Светослав Васев.