Етническите арменци напускат масово Нагорни Карабах
Секция: СВЯТ
25 Септември 2023 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Етническите арменци напускат масово Нагорни Карабах 1050 души вече са пристигнали в Армения

/КРОСС/ Етническите арменци напускат масово главния град на Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, като се позова на свой кореспондент на място.

Според цитирания източник хората потеглят масово с автомобили от Степанакерт (наричан Ханкенди от Азербайджан) за Армения.

В сряда Азербайджан си върна изцяло контрола над Нагорни Карабах - област, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Това стана след мълниеносна операция срещу по-малобройните и неразполагащи с такава оръжейна мощ сили на местните арменски сепаратисти. Самата Армения не се самеси.

През есента на 2020 г. Азербайджан вече си върна част от Нагорни Карабах и прилежащи територии след война срещу съседната държава.

По-рано днес Давид Бабаян, съветник на "президента" на провъзгласената от арменците в Нагорни Карабах "Република Арцах" Самвел Шахраманян, заяви пред Ройтерс, че всички 120 хиляди арменски жители на областа ще отидат в Армения, тъй като не искат да живеят в Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване.

Азербайджанските власти казват, че ще реинтегрират региона и ще гарантират правата на арменските му жители, отбелязва агенцията.

Днес първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения. По данни на арменското правителство към 18 ч. (17 ч. българско време) в страната са влезли 377 души.
1050 бежанци вече са пристигнали в Армения по най-нова информация на властите, предаде ТАСС.