България и Италия ще работят заедно за развиване на кинематографски и аудиовизуални копродукции
Секция: КУЛТУРА
25 Септември 2023 18:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Италия ще работят заедно за развиване на кинематографски и аудиовизуални копродукции

/КРОСС/ България и Италия ще работят заедно за развиване на кинематографски и аудиовизуални копродукции. Това стана ясно по време на работната визита в Рим на министърът на културата Кръстю Кръстев. Той разговаря с президента на световноизвестната киностудия "Cinecittà" - г-жа Киара Сбариджа, както и с продуцента Франческо Мартино де Карлес. В хода на разговора бяха набелязани конкретни възможности, благодарение на които България и Италия да си сътрудничат по отношение на кинематографските и аудиовизуалните копродукции, както и тяхната дистрибуция в България и Италия.

По време на срещата бе подчертано, че на европейско ниво Италия има пряка връзка с ИА „Национален филмов център" и в този аспект сътрудничеството би могло да се осъществи още по-лесно. Обсъдени бяха различните системи за финансиране в двете страни, както италианският опит в копродукциите с останалите европейски страни. Участниците в срещата се съгласиха, че този пример би могъл да се приложи и по отношение на партньорството България - Италия.

Министър Кръстев, президентът Сбариджа и продуцентът де Карлес се обединиха около мнението, че страните ни имат отлични постижения в киното и трябва да продължим заедно да развиваме проекти, които биха били приети много добре от публиката и на двете страни.

По думите на министър Кръстев има необходимост и от по-обстоен преглед на законодателството у нас в тази област, като би било добре заедно със Закона за филмовата индустрия да се синхронизират всички засегнати подзаконови нормативни актове, а също така да се разгледа възможността за синхронизация между българската и италианската нормативна уредба.

Бяха посочени вече успешни добри примери за българо-италиански копродукции.

„Българските и италианските продуценти работят много добре и ако им се даде определена рамка, биха били улеснени допълнително. Когато пазарът бъде регламентиран, всички ще работят много по-прозрачно и по-лесно", посочи Франческо Мартино де Карлес.

Министър Кръстев посочи, че се очаква в края на есента да има по-голяма яснота по отношение на изчистването на нормативната уредба, свързана с родното филмопроизводство. Той отправи покана към представителите на италианското кино да посетят България, за да се включат в публична дискусия с представители на сектора през ноември. Министърът изрази желанието си да се разгледат по-обстойно различните инструменти за сътрудничество между световноизвестната киностудия "Cinecittà" и ИА „Национален филмов център".

Министър Кръстев посети и 16-ото издание на Празника на българското кино в Рим. По време на събитието специален гост бе и българската актриса Мария Бакалова, която имаше среща с публиката. Събитието се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското Министерство на културата, под патронажа на посолството ни в Италия.