Москва: С доставката на ракетите за Украйна, България нарушава международните ангажименти
Секция: Русия
27 Септември 2023 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва: С доставката на ракетите за Украйна, България нарушава международните ангажименти От там призовават българските власти да преразгледат решението си

/КРОСС/ Плановете на България да достави ракети за системите за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна са грубо нарушение на международните ангажименти. Това заяви руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) в официално изявление.

От там призовават българските власти да преразгледат решението си.

„Съгласно член 4 от споразумението между правителствата на Русия и България за военнотехническо сътрудничество, прехвърлянето на трета страна на оръжия и военно оборудване, получени в рамките на двустранното сътрудничество, е недопустимо без предварителното писмено съгласие на Руската федерация", се казва в позицията, цитирана от ТАСС. Споразумението между двете държави е подписано на 5 септември 2002 г.

"Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неминуемо ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допусне нарушаване на нормите на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество", се казва в съобщението на ФСВТС.

По-рано днес българските народни представители приеха Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това стана по време на закрито заседание. С решението НС одобри да се изпратят на Украйна неизправни зенитни ракети. Заедно с тях ще бъдат изпратени и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.