Мария Габриел: Правителството може да носи стабилност
Секция: Коментари
29 Септември 2023 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел: Правителството може да носи стабилност

/КРОСС/ Ден като днешния показва, че правителството може да носи стабилност, коментира министърът на външните работи Мария Габриел по БНТ относно протестите на миньори и енергетици. Проява на политическа зрялост е ротацията да се случи, каза Габриел на въпрос дали ще се стигне до ротация.

По отношение на плана за справедлив преход, Мария Габриел подчерта, че посланията в него са ясни и че централите няма да бъдат затваряни преди 2038 година. Според нея в плана е застъпена много ясна стратегия за работните места, прозрачност по отношение на инвеститори и инвестиции. "Правителството заявява своята готовност да бъдат предоставени компесаторни пакети за хората, които имат нужда от такава помощ", каза още Мария Габриел.

"С Антъни Блинкен разговорът се случи в топла атмосфера. Изпраща послание, че сме съюзници със САЩ. Имаме общо сътрудничество. България има ключова роля, определя се от нашето членство в ЕС и НАТО. Искам да наблегна на две теми - върховенството на закона и демокрацията и темата за визите не ни убягнаха. Беше оценено, че България има национален координатор за визите", обясни Габриел за визитата си в САЩ.

Живеем в среда на хибридни атаки. Може да направим така, че дезинформацията да не е бич за демокрацията. Тя носи разделение, каза още тя. Това, което е важно за България е как градим партньорство със САЩ. По думите й имаме ключови области, които сътрудничеството може да доведе до добър изход."България може да бъде регионален информационен хъб. Съединените щати са държава с опит и познания. Заедно с тях може да градим отговори", каза още Габриел.

Много ясно трябва да показваме на австрийските партньори, че когато искаш европейско решение за спазване на границите и мигрантите, България и Румъния трябва да са в Шенген, обясни Мария Габриел. Според нея срещата с посланиците днес е била много важна. Защитата на националния интерес е водеща, каза тя. Дипломатическата служба, която искам да виждам, е да очертава решенията. България има своето място, благодарение на модерна политическа служба, каза министърът на външните работи.