Учени създадоха първия процесор разработен от изкуствен интелект
Секция: Технологии
08 Октомври 2023 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени създадоха първия процесор разработен от изкуствен интелект

/КРОСС/ Впечатляващите проекти с изкуствен интелект на големите технологични компании предизвикват голям интерес. ChatGPT е само подходящ пример за неограничените възможности на изкуствения интелект. Тази иновация намира все повече приложения и има потенциал, който тепърва ще улеснява неимоверно ежедневието ни.

Някои производители искат да разработват по-добър хардуер, като се възползват от подобренията в AI системите. Специалисти на Китайската академия на науките и Cambricon Technologies Corporation Limited сега привличат вниманието ни с амбициозен проект. Основната цел на инициативата е да се установи дали изкуствения интелект е достатъчно добър, за да създаде CPU.

Резултатите са доста любопитни, като процесора разработен от AI не е с най-модерната конфигурация. Въпреки това учените са изненадани от бързината и ефективността, с която изкуствения интелект изпълнява поставените му задачи. Финалният продукт е RISC-V и ще са необходими повече от 5000 часа, за да бъде създаден от човешки екип.

В същото време изкуственият интелект на учените съкращава това време до едва пет часа, което е впечатляващо, съобщава SlashGear. Използването на този подход елиминира интензивната ръчна работа, което отваря изцяло ново поле от възможности. Самият процес също може да се оптимизира допълнително, което да гарантира още по-висока производителност, смятат учените.

В дългосрочен план AI ще позволи на машините не само да се обучават, но и да автоматизират други за по-ефективно създаване на хардуер.