Четенето по времето на социализма – изложбата, която всеки може да покани в своя град
Секция: КУЛТУРА
09 Октомври 2023 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четенето по времето на социализма – изложбата, която всеки може да покани в своя град От 12 до 15 октомври изложбата ще бъде част от фестивала “Минало не минало” в София

/КРОСС/ Изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ" беше представена в края на септември в двора на Немско училище София. На събитието присъстваха както ученици и учители, така и официални лица, а своите впечатления споделиха д-р Улрих Мелерт от Федералната фондация за изследване на комунистическата диктатура в Германия, г-н Бекман-Диеркес от фондация "Конрад Аденауер" и Луиза Славкова от фондация "Софийска платформа".

Изложбата е пътуване назад във времето към литературата на Германската демократична република и Народна република България. Тя се състои от 24 плаката с текстове, снимки и видеа, като 20 плаката са посветени на четенето в Източна Германия, а 4 - на българската литература през социализма. Техният фокус е върху списание „Дъга", Георги Марков и Радой Ралин, историческия роман и издателство „Народна култура".

Близо 50 комплекта под формата на постери с изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ" бяха изпратени безплатно към много обществени места в страната - читалища, университети, училища, библиотеки и културни центрове. Всеки постер включва кратък изложбен текст, шест фотографии и факсимилета, както и два QR кода, които препращат към допълнителен аудиовизуален материал в интернет. Изложбата се предоставя във формат 70×50 см. При необходимост могат да се изискат големоформатни варианти, както и чуждоезични версии на изложбата като файлове за печат. Повече информация как изложбата може да бъде поръчана е налична тук: http://bit.ly/3ZEfjSt

„Изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ" е добър повод за нас да говорим за миналото, без да говорим за него", сподели Луиза Славкова при представянето на изложбата и още: „От край време книгите и историите са онова, което дава възможност на човека да пътува до непознати места или да живее чужди животи, без да напуска четирите стени на дома си. Това важи с особена сила за книгите и четенето в тоталитарните държави, където нито пътуването, нито алтернативни форми на живот извън строя са възможни. Историята на литературата на ГДР и НРБ напомня за пропагандата в книгите, формирала мисленето и светогледа на поколения в двете държави, но и за пукнатините на канона и как критичната и дисидентска литература все пак успяват да си прокарат път до малък на брой читатели."

Пътуващата изложба е дело на Федералната фондация за изследване на комунистическата диктатура в Германия с автор Щефан Воле, допълнена с българската перспектива от фондация „Софийска платформа", Института за изследване на близкото минало и Нов български университет. Представя се с любезната подкрепа на фондация „Конрад Аденауер" и Посолството на Федерална република Германия в София.

От 12 до 15 октомври изложбата ще бъде част от програмата на фестивал „Минало не минало", който ще се проведе в град София. Тя ще бъде представена в изложбеното пространство на комплекс „Гарнизонно стрелбище".

В контекста на изложбата ще бъде проведена и отворената дискусия „Четенето по време на социализма и прехода" с участието на писатели, литературоведи и изследователи на литературата на социализма и прехода. Участници в панела ще бъдат: доц. Ани Бурова, Йоанна Елми, доц. Йордан Ефтимов и проф. Пламен Дойнов. Модератор на дискусията ще бъде Тони Николов. Дискусията ще се проведе на 13 октомври 2023 г. от 18:00 до 19:30 ч. в зала 2 на Топлоцентрала.

Ще бъдат организирани и две разходки в изложбата с част от екипа, създал българските пана в нея, преди дискусията (петък, 13 октомври, 13:30 ч.) и след нея (събота, 14 октомври, 11 ч.), като част от голямата тема за литературата и миналото.