Над 20 000 посетители са впечатлени от българския павилион във Венеция
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Октомври 2023 07:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 20 000 посетители са впечатлени от българския павилион във Венеция

/КРОСС/ Биеналето за архитектура във Венеция е към своя край. Екипът на българския павилион продължава работата по него с мащабно проучване на изоставените училища в България. Изпращаме актуална информация за дейността и посещаемостта на павилиона във Венеция.

Над 20 000 посетители са впечатлени от българския павилион във Венеция

Над 20 000 посетители е посрещнал българският павилион на Венецианското биенале за архитектура 2023 от началото на международното изложение.

Проектът „Образованието е придвижване от мрак към светлина" предизвика силен интерес и отзвук сред публиката.

Архитекти, дизайнери, педагози, ученици, общественици и други - всички те са споделили впечатленията си от темата на павилиона с емоционални и интригуващи послания и мнения.

„Павилионът е надежда и лъч светлина, че имаме бъдеще!" е един от многото положителни отзиви в книгата за впечатления. Студенти от Нов български университет споделят, че българският павилион ги е вдъхновил да насочат работата си като бъдещи архитекти в тази посока.

Авторите на проекта арх. Божидара Вълкова, арх. Борис Тикварски и арх. Мария Гяурова избират образа на изоставените училища, заснети от белгийския архитектурен фотограф Александър Думарей, защото смятат, че това е събирателна картина на редица проблеми, за които все още няма решение и отсъстват от обществения фокус.

Основната цел на архитектурния проект е да се покаже по нов начин проблемът с обезлюдяването на България. Като продължение на изложбата във Венеция те работят по виртуална карта, която да е обществено достъпна. За целта авторите съвместно със студенти от УАСГ изготвят цялостно проучване с единна база данни за всички закрити училища, която да включва разширена информация, даваща по-голяма яснота за потенциала на изоставените сгради. Изследват се локацията, демография, инфраструктура, състояние и възможностите за адаптация към нови функции.

С вдъхновяващата си концепция авторите бяха отличени със специалната награда за социален принос и успешно представяне на Beнeциaнcĸo apxитeĸтypнo биeнaлe 2023 от Камарата на архитектите в България.