ЦИК: Няма да преразгледаме решението си да се гласува с бюлетини
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2023 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК: Няма да преразгледаме решението си да се гласува с бюлетини

/КРОСС/ Решението, с което е извършено удостоверяване на машините за гласуване е подписано от името на Министерството на електронното управление от заместник- министъра Михаил Стойнов, а не от министъра Александър Йоловски. Йоловски изпрати писмото до ЦИК, с което снощи  информира комисията, че удостоверяването не е факт към  19.50 ч.. Така комисията е взела решението утре и на балотажите на 5 ти ноември да не се гласува с машини, а само с хартиени бюлетини. 

Удостоверяването на устройствата,по закон се извършва от Министерството на електронното управление, съвместно с Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. В заключенията от проверката е записано, че софтуерът на устройствата отговаря на изискванията на Изборния кодекс , установено е и съответствие на техническите и функционални характеристики на машините . 

От ЦИК обаче са категорични към момента, че няма да преразглеждат решението си да се гласува само с хартиени бюлетини, като се позовават и на изпратения до тях доклад от Държавна  агенция Национална сигурност .

Всички общински избирателни комисии в страната са длъжни да изпълнят решението на ЦИК за отмяна на машинния вот, заяви в интервю пред БТВ говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева. Тя определи като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия в София да има и машинно гласуване :

"В страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо Общинската избирателна комисия е приела такова решение. То ще бъде разгледано на заседание на Централната избирателна комисия, но няма как да се гласува с машини или поне не би трябвало да има, защото Централната избирателна комисия не е дала разрешение машините да напускат склада как са напуснали склада и това е причината да тръгнат по страната. Трябва да отговори министърът на вътрешните работи кой е дал разрешение машините да напуснат склада. Винаги ние даваме разрешение машините да напуснат склада".