Тагарев: Очакваме следващият вот на недоверие да е в сферата на отбраната
Секция: Интервюта
07 Ноември 2023 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тагарев: Очакваме следващият вот на недоверие да е в сферата на отбраната

/КРОСС/ Очакваме в следващите дни да бъде внесен следващият вот на недоверие, който да е в сферата на отбраната. Това каза министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който откри второто издание на конференцията "Технологии срещу дезинформацията 2.0".

Тагарев подчерта, че дезинформацията е само един от инструментите на хибридната война. По думите му конфликтът между "Хамас" и Израел е пример за това как в основен инструмент се превръща подчиняването на общественото мнение, а военната сила има подчинена роля.

Той коментира, че през последната година има проблем с окомплектоването на армията и като основната причина за това той посочи дезинформационната кампания, подета от някои родни политици, в която се твърдеше, че ще бъде изпратена армията да воюва в Украйна.

"Тази година имахме с 35 % по-малко кандидати в сравнение с 2022 г. за Военния университет във Велико Търново и 45% по-малко записани курсанти. Реално местата, които се попълниха са 22% от необходимите за армията. Това е пряко свързано с дезинформационната кампания към отбранителните служби", допълни Тагарев.