Атанас Славов: Важните за държавата промени тръгват от университетските аудитории
Секция: Интервюта
13 Ноември 2023 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Славов: Важните за държавата промени тръгват от университетските аудитории

/КРОСС/ „Именно в академичните аудитории се раждат промените, които после и политици, и администрации, и бизнес осъществяват на практика. Неслучайно най-силните, водещите държави в света са тези, които имат университети на първите 100 места в света. Защото промените, тръгващи от академичната общност, преминават впоследствие във всички сфери на обществения живот". Това заяви министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов при откриването на Месеца на публичната администрация в Нов български университет днес. Организатор на събитието са департаментите по „Право" и „Администрация и управление". А министърът на правосъдието бе първият лектор.

„Радостен съм, че имаме възможност да приветстваме лично министъра на правосъдието", каза ръководителят на департамент „Право" в НБУ проф. д-р Веселин Вучков.

Пред студентите и преподавателите Славов открои триадата идея-политики-законодателство. И акцентира върху ключовата роля на институциите и администрацията за превръщането на една добра идея в нещо, което променя модела на управление на страната и дава реален резултат в обозримия хоризонт на една-две години.
Мандатът на последното 49-то Народно събрание е започнал с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждане на института за независимо разследване на главния прокурор, въвел реално стандарти, които години наред сме отказвали да въведем като държава. Но: „Още два пъти в рамките на следващите три месеца променихме ЗСВ в същата онази материя, по която бяхме взели първото решение. И това се случва, защото определени институции в съдебната власт не били точно разбрали какво е имал предвид законодателят! Т.е. когато в определена сфера законите се променят по-бързо, отколкото се случват кинофестивалите в страната ни, имаме проблем", илюстрира доц. д-р Славов.

В лекцията си министърът очерта и пътя от ценностните, идейно-политически програми на партиите до превръщането им в конкретни законодателни решения „така, че на финала да постигнем резултат, а не хаос в системата". Пътят минава през предизборни, управленски, законодателни, оперативни програми и ролята на добрата администрация, загрижена за публичното благо, подчерта Атанас Славов.

Приоритетите на настоящия екип на Министерството на правосъдието са независимото, качествено, ефективно правосъдие, което се постига с гаранциите за независимост на съда и за отчетност на прокуратурата, заяви още доц. д-р Славов. Предстои и да бъде обявена концепцията на нов закон за лобирането.

На финала министърът отправи призив към студентите: „Да работиш за кауза, за идея, за институция, която има мисия да променя живота на хората за мен поне винаги е било по-високият стимул. Не се отказвайте от кариера в публичния сектор, държавата ни има нужда от вашите знания, а обществото ни ще оцени този избор".

В рамките на Месеца на публичната администрация в НБУ ще бъдат проведени публични лекции от експерти в различни държавни администрации и органи на съдебната власт. Сред тях са заместник-председателят на Националното бюро за правна помощ адв. Лилия Симеонова и директорът на дирекция „Процесуално представителство пред ЕСПЧ" към Министерството на право