Емир Кустурица: Не се ли е превърнал светът в затвор, за който бодливата тел вече не е най-изразителният символ на несвободата?
Секция: КУЛТУРА
19 Ноември 2023 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емир Кустурица: Не се ли е превърнал светът в затвор, за който бодливата тел вече не е най-изразителният символ на несвободата?

/КРОСС/ Филмовият режисьор Емир Кустурица промотира новата си, пета книга "Когато мъртвите души маршируват" в голямата зала на Студентския културен център (SKC) в Белград пред широка публика, съобщи сръбският вестник "Телеграф".

Книгата, издадена от „Catena mundi", беше обсъдена от проф. д-р Мило Ломпар, директорът на издателството Бранимир Нешич, а модератор беше писателката Весна Капор.

Режисьорът Кустурица направи първата официална промоция на новото произведение на наскоро провелия се 66-и Белградски панаир на книгата в края на октомври.

Известният режисьор започва кариера и като писател през 2010 г. и публикува следните произведения: романът „Смъртта е непроверена истина" (Новости, 2010), сборникът с разкази „Какво ям" (Новости 2016), книгата с есета „Какво още ми трябва" (Vukotić Media, 2018), романа-есе за австрийския писател Нобелов лауреат Петер Хандке „Vidiš li da ne vidim" (Srpska književna zádruga, 2022).

Весна Капор посочи заглавието на новата книга „Когато мъртвите души маршируват" и го свърза с прочутата повест „Мъртви души" (1842) на руския драматург и писател Николай Василиевич Гогол и добави, че Кустурица се е докоснал и до вселената на Фьодор Михайлович Достоевски.

Тя каза, че темите и мотивите на книгата се виждат, когато хората излязат на улицата, говорят по телефона, гледат телевизия или се лутат из безкрайните опашки в социалните мрежи.

Редакторът на литературната програма на SKC Капор се позова на началото на книгата на Кустурица, където авторът пише „не се ли е превърнал светът в затвор, за който бодливата тел вече не е най-изразителният символ на несвободата?" и отбеляза, че големият режисьор е засегнал и темата за неприятната ситуация с тенисиста Новак Джокович в Австралия преди две години.