Фон дер Лайен се обяви против принудителното разселване на палестинци
Секция: СВЯТ
18 Ноември 2023 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фон дер Лайен се обяви против принудителното разселване на палестинци

/КРОСС/ Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че се противопоставя на "принудителното разселване" на палестинци след среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро, провела се на фона на войната между Израел и "Хамас" в Газа, предаде Франс прес.

"Обсъдих с президента Ас Сиси продължаващата хуманитарна криза в Газа, благодарих на Египет за ролята му в осигуряването и улесняването на доставките на хуманитарна помощ за уязвимите групи палестинци", заяви Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

"Постигнахме съгласие за принципа да не се разселват принудително палестинците и за политическата перспектива, основана на решението за две държави", израелска и палестинска, добави тя.

След това председателката на ЕК посети Синайския полуостров, за която визита беше обявено в прессъобщение от губернатора на този граничен с Израел и Газа район.

"Председателката на Европейската комисия пристигна на летище "Ал Ариш" и ще посети граничния пункт "Рафах", ще инспектира хуманитарната помощ и ще отиде на посещение при ранени палестинци в болниците" в този район на Източен Египет, съобщи същият източник.

Именно на това летище от седмици се трупат международни помощи, преди да стигнат до "Рафах", граничния пункт между Египет и Газа, представляващ единствената врата към опустошения палестински анклав, която не е в ръцете на Израел и откъдето минават оскъдните помощи за жителите на палестинската територия.