Гл. комисар Александър Джартов: Реагирали сме на повече от 300 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2023 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гл. комисар Александър Джартов: Реагирали сме на повече от 300 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка

/КРОСС/  Реагирали сме на повече от 300 сигнала за произшествия към настоящия момент, съобщи директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) - МВР, гл. комисар Александър Джартов. Той представи на брифинг информация за предприетите мерки и действия на екипите във връзка с усложнената метеорологична обстановка в североизточната част на страната.

Основна част от сигналите са свързани с метеорологичната обстановка. Най-много сигнали са получени във Варна - над 200, основно са за паднали дървИмаме готовност за цялата страна, включително и за тези области, които бяха засегнати от бурята, в случай на необходимост да предоставим допълнително агрегати за електрозахранване, каза още той.ета и клони. В област Бургас имаме над 40 сигнала за паднали дървета и клони, посочи той. 

На територията на област Варна са евакуирани всички хора от автомобили, допълнително остава една верижна машина в област Аксаково да се използва при нужда. Бяха затворени главните пътища Варна - Бургас, Дюлински проход и Слънчев бряг - Обзор, и Варна - Добрич. Към 15:00 ч. е отворен пътят Слънчев бряг - Обзор, съобщи гл. комисар Джартов. 

Той припомни, че е обявено бедствено положение в общините Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол, Аксаково. Населени места без ток са около 11 съответно в общините Вълчи дол, Суворово и Аксаково.

Към настоящия момент екипите на Регионалната дирекция ПБЗН във Варна отработват 35 сигнали за паднали дървета и клони, като това става със 17 екипа, посочи той.

Малко преди началото на брифинга получихме информация, че в комплекса „Кольови извори" е разхерметизирана камина с водна риза, като в резултат от това са пострадали четирима-петима човека, посочи гл. комисар Джартов. Той обясни, че те са с изгаряне от водата. Към момента е насочен високопроходим автомобил, така че те да бъдат евакуирани, предвид това, че екипите за Спешна помощ все още не могат да достигнат, поради това, че пътят е затворен, добави той. Гл. комисар Джартов каза, че вятърът е утихнал.

В област Шумен за настоящото денонощие са регистрирани 28 произшествия. Става въпрос също за спасяване на хора, паднали дървета, прекъснато електрозахранване, заснежени затворени пътища с автомобили, които не могат да се придвижат вследствие на снега, обясни той.

Евакуирани от нашите екипи са 49 човека, като към настоящия момент няма данни за бедстващи хора, загинали и пострадали няма. Затруднена е комуникацията и обратната връзка с шест общини, поради липса на електрозахранване - Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан, каза гл. комисар Джартов и добави, че във всички тях е обявено бедствено положение.

Отворени са главните пътища Шумен-Силистра и Шумен-Русе. Автомобилите на пожарната, които бяха също попаднали в капана на снега, са освободени. Все още е затворен пътят между град Нови пазар и село Мировци, но се разчиства и към настоящия момент, информира той. В момента на територията на област Шумен нашите екипи отработват един сигнал, с един екип, добави Джартов.

В област Добрич ситуацията също се нормализира. Няма затворени пътища, няма бедстващи хора. Движението по пътищата е затруднено от автомобили, които са в преспите. Към настоящия момент нашите екипи отработват два сигнала от два екипа, обясни той.

Няма затворени пътища в област Бургас. Сигналите са главно за паднали дървета и клони. Населените места без ток са около 40 - в общините Руен, Малко Търново, Созопол и Приморско, каза гл. комисар Джартов. По думите му все още е труднопроходим пътят за селата Босна, Граматиково, Малко Търново. Нашите екипи отстраняват паднали дървета и клони, така че да се позволи разчистването с машини на АПИ, добави той.

Към настоящия момент екипите на регионалната дирекция в Бургас отработват пет сигнала, като на място са три екипа, каза гл. комисар Александър Джартов и добави, че вятърът е утихнал.