Разкриха мащабна схема за данъчни измами с луксозни коли, ощетила бюджета с над 6 млн. лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2023 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разкриха мащабна схема за данъчни измами с луксозни коли, ощетила бюджета с над 6 млн. лв. По първоначална информация става въпрос за милиони левове

/КРОСС/ Мащабна схема за данъчни измами е разкрита при акция на МВР, НАП и прокуратурата, научи NOVA. Схемата се отнася до търговия с луксозни автомобили и по първоначална информация е за милиони левове. Към момента по случая са разпитани 28 души като свидетели.

В края на миналата седмица е бил претърсен офис на голям търговец. Там данъчни, антимафиоти и прокурори открили данни за мащабната схема за измами.

Действията по разследването са проведени в шест града - София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Проведени са 23 претърсвания, като в хода на дейностите са установени 7 адреса, които не са били първоначално известни на разследващите.

„14 от претърсените адреси са на счетоводни кантори. Иззета е голям по обем документация, компютърни конфигурации, както и голям брой електронни подписи. Текат разпити по делото", уточни заместник главният прокурор Мария Павлова.

Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв.

„Става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме", добави шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

За година в България по схемата са вкарани стотици скъпи автомобили, които са достигнали до крайния потребител.