Българската делегация, подкрепена от Фонд на фондовете, отбеляза силно участие в Web Summit в Лисабон
Секция: Технологии
20 Ноември 2023 19:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската делегация, подкрепена от Фонд на фондовете, отбеляза силно участие в Web Summit в Лисабон

/КРОСС/ Българската делегация на един от най-значимите в света форуми на глобалната технологична индустрия - Web Summit в Лисабон, с подкрепата на Фонд на фондовете, отбеляза силно участие и даде принос към позиционирането на България като водеща инвестиционна и иновационна дестинация, разпознаваема на международната сцена.

 Web Summit е сред най-мащабните събития в Европа за сектора на технологиите и дигитализацията, а България e представена с над 40 компании, шест фонда за рисков капитал, сред които нашите фонд мениджъри Silverline Capital и Vitosha Venture Partners и институциите, инициирали българското участие - Министерството на иновациите и растежа заедно с Фонд на фондовете, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Столична агенция за инвестиции. Медийни партньори са The Recursive и комуникационната агенция Storytelling Studio. Тази година форумът събра над 70 000 души от 160 страни, 2600 стартъпа и над 900 инвеститори.

В рамките на Web Summit беше организирано и специално събитие „#BreakingGrounds: Тайният възход на България като иновационен център в Европа", което представи успехите на България в развитието на инвестиционната среда и предприемачеството. Инициативата е част от обединените усилия на ключови участници в българската стартъп екосистема за ребрандиране на България като хъб за иновации и deep tech чрез комуникационни активности, участия, солидно дигитално присъствие и формиране на делегации от предприемачи, инвеститори и представители на подкрепящи институции с цел представяне на страната ни на международни формати с висока степен на въздействие.

От страна на Фонда с презентация участва Павел Лисев, изпълнителен директор, който представи ролята на ФнФ в развитието на пазара за рисков капитал и активния принос през последните години в израстването на цяло ново поколение технологични компании, разработващи решения с глобално приложение. Някои от акцентите в презентацията бяха, че България е изградила взаимосвързана технологична екосистема с регионална обвързаност, пан-европейско присъствие и глобален обхват, както и ролята на ФнФ в консолидирането на институционалния капацитет за прилагане на финансови инструменти. Полагат се допълнителни усилия за консолидиране на постигнатото и стимулиране на прехода към устойчив, зелен, дигитален, приобщаващ икономически модел. За подкрепата на тези приотитетни вертикали е необходим дългосрочен капитал, а ролята на ФнФ е да съдейства за неговото осигуряване чрез инструментите, които структурира.

Включихме се и с наш представител в първия български щанд за страната ни на Web Summit, който беше открит от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева. Щандът, организиран от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, се превърна в платформа за представяне на България като дестинация за високи технологии и даде възможност на българските участници за осъществяване на стратегически значими контакти с бъдещи партньори и инвеститори.

В откриващата част на панела министър Стойчева отправи послание, задаващо амбициозна насока за бъдещето на стартиращите бизнеси в България - „Визията на Министерството на иновациите и растежа е да ребрандира България като място, което извежда на преден план предприемаческата и стартъп екосистема, човешкия капитал и интелектуален капацитет, както и като привлекателно за високотехнологични инвестиции място. Всички заинтересовани страни - правителство, бизнес, инвеститори, предприемачи, стартъпи, научни организации, трябва да работят заедно по модела на „отворена иновация", за да се създаде конкурентна среда, в която се развиват и насърчават иновациите и икономическият растеж на страната."

Участието в Web Summit предостави на всички участници в българската делегация възможност заедно да катализират усилия и да обединят визия за съвместно създаване на продукти и решения с висока стойност за бъдещето на българската икономика.