Бившият дом на Клара и Роберт Шуман в Дюселдорф ще отвори врати като музей
Секция: КУЛТУРА
25 Ноември 2023 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бившият дом на Клара и Роберт Шуман в Дюселдорф ще отвори врати като музей

/КРОСС/ Бившият дом на известните класически музикални композитори и виртуози на пианото Клара и Роберт Шуман в германския град Дюселдорф скоро ще бъде отворен за посетители като музей, предаде ДПА.

Реставрацията на дома, в който двойката е живяла със седемте си деца от 1852 до 1855 г., е продължила четири години, съобщават от градската управа и института "Хайнрих Хайне". 

Клара и Роберт Шуман са смятани за едни от най-успешните за времето си музиканти в Европа. Техните композиции продължават да се изпълняват масово и в наши дни.

Музеят ще бъде отворен за посетители на 1 декември.

"Никое друго място не е по-подходящо за отдаване на почит към живота и творчеството на Клара и Роберт Шуман", каза Мириам Кох, общински съветник в Дюселдорф.

Смята се, че Роберт Шуман е композирал около една трета от творбите си по време на престоя си в Дюселдорф, включително известната "Рейнска симфония", чието копие може да се види и чуе в музея. 

Посетителите му ще могат да видят общо около 100 предмета от колекцията на града, посветена на Шуман, както и реплики на мебели, принадлежали на двойката. 

Ремонтът и преустройството на дома са стрували около 7,7 милиона евро.