Министър Зарица Динкова: Страните от ЕС трябва да покажем, че туризмът е повече от услуга, той е и дипломация
Секция: Туризъм
26 Ноември 2023 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Зарица Динкова: Страните от ЕС трябва да покажем, че туризмът е повече от услуга, той е и дипломация

/КРОСС/ Министърът на туризма Зарица Динкова бе сред основните лектори на първия Международен туристически форум в Италия, поставящ акцент върху мира и сигурността и реализиран под патронажа на премиера Джорджия Мелони. Тезите на българския министър за ролята и бъдещето на туризма срещнаха подкрепата на колегите й от ЕС. Динкова за пореден път защити влизането на България в Шенген и очерта перспективите пред сектора. "Солидарността  е ключова. Това е моделът на общия ни успех в сектора. Да се съсредоточим върху онова, което ни свързва, и действаме обединени. Заедно в Шенген, евро зоната, разширяване на единния европейски пазар. Нашата история е взаимосвързана, нашето бъдеще е взаимозависимо", подчерта Динкова.

По думите й туризмът е много ефективен инструмент за влияние и позициониране, за надграждане над военната и икономическа сила на една държава чрез така наречената мека дипломация. "Няма туризъм без мир и сигурност. Да завладеем сърцата на хората с автентичност, култура, археология, кулинарията - това е истинска сила. Силата на туризма. Трябва да надграждаме националните ни марки,  но и да работим в посоката на създаването на комбинирани продукти, за увеличаване на привлекателността на ЕС като бранд в една все по-коркурентна глобална среда", отбеляза министър Динкова. Тя бе категорична, че развитието на устойчив туристически продукт не е въпрос само на национална или местна политика, но и на международно партньорство, а разработването  на общ туристически продукт с марката ЕС ще увеличи значително броя на туристите.

Събитието, на което присъстваха и водещи министри от италианското правителство, които са тясно свързани с подготовката на нови кадри в сферата на туризма, бележи  позиционирането на сектора в центъра на правителствените политики, със съответното сериозно увеличение на финансирането му. "Защото взаимосвързаността и влиянието на туризма върху останалите сфери на икономиката, а и на отношенията между държавите е огромно", заяви пред тях Зарица Динкова.

Визия, действие, бъдеще са трите ключови думи на това събитие, отбеляза от своя страна министър Даниела Сантанче. "Трябва да насочим светлината на прожекторите към постиженията в сектора ни, но и да  започнем да планираме  заедно настоящето и бъдещето, като вземем предвид предизвикателствата и възможностите.", подчерта Сантанче.

Във форума се включиха още министри на туризма от водещи дестинации, президентът на Сената Игнацио Ла Руса и президентът на регион Пиемонт Алберто Чирио, както и представители от света на бизнеса и различни асоциации.