Министър Стойчева подписа споразумение за сътрудничество с „Интел“ в областта на изкуствения интелект
Секция: Технологии
28 Ноември 2023 19:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стойчева подписа споразумение за сътрудничество с „Интел“ в областта на изкуствения интелект

/КРОСС/  Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор на „Интел" за Полша Майкъл Джога, отговарящ за програмите на компанията за изкуствен интелект за Европа, подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа и корпорацията.

Меморандумът поставя началото на сътрудничеството между България и „Интел" в областта на изкуствения интелект. Документът беше подписан в Гданск в рамките на конференцията на „Интел" - „Уменията на бъдещето" 2023. В нея министър Стойчева участва и като говорител в панела „Умения, които насърчават устойчивото развитие и иновациите".

„Сътрудничеството с „Интел" и включването на България в мрежата от държави и екосистеми, които работят за развитието на изкуствения интелект и дълбоките технологии, ще позволи по-бързото адаптиране и развитие на бизнеса и хората към новата среда през потенциала на новите технологии. Ще им помогне да развият необходимите умения, за да бъдат конкурентни. Целта на меморандума е да осигури необходимата подготовка и достъп до ключови умения за работа с изкуствения интелект", коментира министърът на иновациите и растежа при подписването на меморандума. Стойчева обясни, че Министерството на иновациите в сътрудничество с други институции ще разработи програма за повишаване на квалификацията и уменията за работа с изкуствен интелект и новите технологии, която ще е насочена и към фирмите.

„Програмите Intel® Digital Readiness целят да демократизират достъпа до новите технологии, така че хора да ги използват умело и да могат сами да създават решения за социално значими проблеми. Програмата Intel® AI for Youth дава разбиране на младежите за изкуствения интелект и да снабдява с набор от умения и нагласи, за да могат да се възползват от възможностите му", заяви Майкъл Джога по време на церемонията.

Меморандумът предвижда чрез програмите Intel® Digital Readiness да се създаде партньорство с правителството, академичните среди и заинтересованите страни от индустрията. Втората стъпка е да се подпише на допълнително споразумение, с което Министерството на иновациите и растежа и „Интел" ще изпълняват програмата за изкуствен интелект Intel® AI for Youth в сътрудничество с Министерството на образованието и науката и други институции. По тази програма на „Интел" до момента са обучени над 32 000 ученици на възраст от 13 г. до 19 г. в над 21 държави. Компанията ще обучава и сертифицира учители и ментори от България. Министерството на иновациите и растежа ще осигури капацитет за управление на проекти чрез местни изпълнителни органи, публични или частни.