Асоциацията на морските капитани иска помощ за освобождаване на българите от "Galaxy Leader"
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Ноември 2023 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асоциацията на морските капитани иска помощ за освобождаване на българите от "Galaxy Leader"

/КРОСС/ Oт Българската асоциация на морските капитани изпратиха писмо до премиера Николай Денков и до министъра на външните работи Мария Габриел. Те изразиха сериозно безпокойство за отвлечения кораб "Galaxy Leader", в който има и българи.

Според капитан Иван Цонев, председател на УС на Асоциацията на морските капитани причината за писмото е, че 10 дни няма никакви действия по въпроса. "Очакваме да има някакви стъпки за решаването му. Мария Габриел трябва да се срещне с представители на Йемен. Да се повдигне въпроса заедно с нашите европейски и натовски партньори. Този казус да бъде поставен на международно ниво и да се търси някакво решение. Трябва да се преговаря с правителството, което владее Йемен и ръководи бунтовниците. Защото Иран може да ги подкрепя политически и финансово, но мисля, че не с тях трябва да се водят преговори", коментира той.

"Един от поводите да повдигнем въпроса е, че според нас политическите искания са неизпълними и би трябвало да започнат преговори, в резултат на което да се стигне до някакво компромисно решение, така че корабът и екипажът да бъдат освободени", заяви Цонев.