Ивайло Мирчев: Бюджет 2024 г. е най-добрият бюджет в последните 15 г.
Секция: Анализи
29 Ноември 2023 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Мирчев: Бюджет 2024 г. е най-добрият бюджет в последните 15 г.

/КРОСС/ Въпреки всички забележки бюджет 2024 г. е най-добрият бюджет в последните 15 г., смята депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев.

"На мен ми се искаше да е по-десен, с много по-голям акцент върху развитието на бизнеса, предприемачеството и по-реформаторски", заявява той във Facebook профила си.

Той посочва няколко акцента от него. По думите му пенсиите са почти удвоени с последните два бюджета, през 2024 г. ще нарастнат с нови 11%; бюджетът с най-голямата капиталова програма, а през 2024 г. започва работа по 5 магистрали едновременно ("Европа", "Струма", Русе-В. Търново, "Хемус", Видин-Ботевград).

Според Мирчев в този бюджет е заложена социална политика, която подпомага само бедните. Завършва се база данни с доходите на хората, така че подпомагането да е насочено към хората, които са наистина в нужда, а не собственик на басейн с подгряване зимата да получава 20-30 пъти повече субсидия за ел. ток, в сравнение със собственик на двустаен апартамент, допълни той.

"Овладян бюджетен дефицит - 3%, след като преди месеци служебното правителство предложи дефицит от 6,4% и се говореше за фалит на държавата", заявява той.

"Капиталовата програма е прозрачна, като са включени конкретни проекти, за разлика от управленията на ГЕРБ, когато имаше само обща сума", посочва още той.

"В допълнение - на финала сме по отношение на Шенген, еврозоната и промените в Конституцията, каквито бяха и заявките ни в началото и причината да подкрепим този кабинет", изтъква още Мирчев.