Маргарита Махаева от „Възраждане“: Дай боже нормалността да се задържи у нас
Секция: Коментари
29 Ноември 2023 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маргарита Махаева от „Възраждане“: Дай боже нормалността да се задържи у нас

/КРОСС/ Днес в Народното събрание беше предложен за разглеждане и първо гласуване Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, чрез който се забранява разпространяването на материали, свързани с половата идентичност и ориентация в училищните институции и детските градини, както и пропаганда за смяна на пола на децата, а лицата, разпространяващи такъв тип материали, да носят наказателна отговорност.

В откритата за дискусия част, по отношение на същността на предложения законопроект, народният представител от "Възраждане" Маргарита Махаева заяви, че по отношение на медицинските стандарти, които бяха изчетени в становището по законопроекта, не може и не трябва да има такива стандарти, които осакатяват децата и противоречат на Върховния закон.

"Решението на Конституционния съд № 6/2021 година е много ясно: съществуват само два пола - мъжки и женски, оттам нататък всички медицински стандарти трябва да бъдат съобразявани с това. Не знам на кого биха помогнали лекарите, ако извършат хирургична интервенция за смяна на пола на детето. Известно е, че у подрастващите бушуват хормонални бури, в тази възраст те все още не могат да се самоопределят, не могат да определят към какъв пол имат влечение и точно в тази критична възраст наш дълг е да ги опазим физически и психически здрави. Ако едно дете заяви, че се чувства пират и иска да бъде пират, трябва ли да му отрежем дясната ръка и да му сложим кука на нейното място? Трябва ли да му извадим едното око, защото то има права и се чувства пират? Моля никой да не изкривява и да не извращава понятието „права на детето". Най-върховното право на децата е да бъдат живи и здрави, а срещу това тяхно право стои нашето задължение да ги опазим такива.", заяви от трибуната на Народното събрание Маргарита Махаева - народен представител от ПГ на "Възраждане".

По-късно в залата предложението беше отхвърлено с гласовете на ПП-ДБ и ДПС, а ГЕРБ-СДС се въздържаха, с изключение на един народен представител, което за пореден път показва, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са патерица на ДПС.

Предложението, което имаше за цел забраната на разпространяването на материали, свързани с половата идентичност и ориентация в училищните институции и детските градини, както и пропаганда за смяна на пола на децата, а лицата, разпространяващи такъв тип материали да носят наказателна отговорност, беше подкрепено от „Възраждане", ИТН и БСП, чиито гласове не стигнаха, за да бъде прието и то беше отхвърлено.

От "Възраждане" винаги са заявявали своята готовност за защита на правата на най-невинните членове на обществото - децата и за запазването на морала, както и защита по отношение на тяхното възпитание.