Министър Цоков: Сериозно намалява броят на безработните висшисти в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Декември 2023 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цоков: Сериозно намалява броят на безработните висшисти в България

/КРОСС/ "Сериозно намалява броят на безработните висшисти в България, като в някои специалности е под 1 процент, увеличава се и доходът на завършилите студенти. За някои специалности доходът на завършилите студенти е 4000 лева, а в други - 6000 лева". Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на поредното, 13-о издание на Рейтинговата система на висшите училища в България.

Това е 13-ият рейтинг на университетите и може би той е най-добрият, и показва устойчивост. Рейтингът показва и някои интересни факти - увеличава се броят на чуждестранните студени и са се повишили публикациите на българските учени в международните бази данни, съобщи министърът.

Той обясни, че рейтингът и данните от него се използват за формиране на политики във висшето образование, като от него зависи и комплексната оценка за качеството в университетите.

Данните от рейтинговата система са свързани и с Националната карта за развитие на висшето образование в България. Рейтингът е много важен и за кандидат-студентите, и за техните родители, защото дава данни за различните положителни страни в отделните университети, каза министър Цоков.

Той отбеляза, че не е новина, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" се класира на първите места в повечето професионални направления.

Рейтингът показва, че най-големите висши училища са Софийският университет, Пловдивският университет, Техническият университет, има и университети с под 1000 студенти, съобщи образователният министър.

Изданието на рейтинговата система за 2023 година сравнява представянето на 51 акредитирани висши училища, предлагащи обучение в България в рамките на 52 професионални направления въз основа на десетки показатели. Те измерват различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Рейтинговата система съдържа информация и за най-често срещаните професии сред завършилите различните професионални направления в различните университети, както и списък със специалностите, по които отделните висши училища предоставят обучение. Целта е да се подпомогнат кандидат-студентите в усилията им да направят информиран избор и да се ориентират в многообразието от възможности за обучение, които се предлагат от висшите училища в България.

Представянето на новите данни от Рейтинговата система на висшите училища за 2023 г. продължава сега в Министерството на образованието и науката.

Източник: Димитрина Ветова/БТА