Хампарцумян: Отпадането на “бонус-донус“ и “данък-бъкшиш“ беше правилно
Секция: Интервюта
02 Декември 2023 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хампарцумян: Отпадането на “бонус-донус“ и “данък-бъкшиш“ беше правилно

/КРОСС/ Аз не съм сигурен и колко финансовият министър е бил настойчив по мерките за бонус-донос и данък „Бакшиш", защото те звучат интересно, но граничат с наивността от гледна точка на резултатите, които биха донесли на фиска, на данъчните. Това коментира финансистът Левон Хампарцумян в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Според него трябва да има единна данъчна ставка за ресторантите и хотелиерите, смята той. От облекченията за бранша според него не е имало ефект върху потребителите. „Нито поевтиняха ресторантите, нито качеството на обслужване стана. От гледна точка на потребителите това беше неутрално. От гледна точка на Министерство на финансите - получават по-малко пари. Де факто ние субсидираме ресторантите като общество", смята Хампарцумян.

Тенденцията е лихвите по депозитите да започнат да растат, заяви той. „Нещата са назрели и големите банки, които определят поведението на пазара, чакат коя ще мигне първа и другите ще последват. Те ще започнат с ниска доходност - 1,5-2%, ще предлагат различни условия. Може беще се създадат условия да се предлагат структурирани депозити, които не са депозити, а инвестиции със защитена главница, които носят по-висок гарантиран доход. От депозити няма забогатели", заяви Хампарцумян.