Националният омбудсман: Хората се оказват жертва на монополите
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Декември 2023 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният омбудсман: Хората се оказват жертва на монополите

/КРОСС/ Смятам, че хората с право са възмутени, защото да изкараш дни наред без ток е абсурдно в една такава ситуация. Това каза националният омбудсман Диана Ковачева в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите й хората се оказват и жертва на монополите, защото започват да се позовават на своите общи условия, в които самите те да определят, че има форсмажор - нещо, което е абсолютно недопустимо.

"Сезирах и КЕВР, и министъра на енергетиката незабавно и да бъде извършена проверка. Едва ли институциите печелят доверие с това, че си прехвърлят топката и се карат чрез медиите кой да извърши тази проверка. Смятам, че тя е съществена, защото хората трябва да бъдат обезщетени. Те имат право да бъдат обезщетени, когато са 30 часа без ток с 50 лева, след това на всеки 24 часа още 20 лева, което е нищо реално с неудобството, което те преживяха", обясни общественият защитник.

Недопустим е отказът тези пари да бъдат изплатени, заяви тя. Важно е хората да си защитават правата и в такива случаи би трябвало да завеждат колективни искове, посъветва омбудсманът. „Възмутително е мека дума да се каже, когато се вижда как институциите не застават като един срещу монополите, за да защитят хората. Не бива да се стига до там институциите, държавата да е поставена на колене от нормативни монополи, каквито са ЕРП-тата. Мисля си, че е изключително важно да се направят проверки, за да се види, че има съпричиняване, т.е. не просто е валял сняг, а самите ЕРП-та не са си свършили работата", коментира Ковачева.

Диана Ковачева изрази и възмущението си от поскъпването на водата в различни региони в страната от Нова година, някъде с 80%.„Какво точно се промени в качеството на предоставянето на тази услуга, за да се вдига още цената? По-чиста ли стана водата, повече вода ли има в райони, в които традиционно няма вода, авариите ли са по-малко, инвестициите ли са повече? Никаква аргументация", изброи тя.

Най-много са жалби националният омбудсман получава за изгорели електроуреди в следствие на подаване на по-високо напрежение и тези, свързани с качеството на водата.

Държавата не предвижда водни помощи, а много хора изпитват трудности при погасяване на задълженията си, отбеляза още националният омбудсман.

Тя коментира и въведената от вчера забрана за движение на стари автомобили в центъра на София, като я определи като дискриминационна. „Най-малък процент от замърсяването на въздуха в столицата се пада на колите. Най-бедните хора с най-старите коли няма да могат да влизат в центъра. Това не е обмислено и въобще не е редно да е така. Има квартали, в които въздухът е много по-мръсен и опасен, отколкото в центъра", заяви тя.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"