Учени идентифицираха нов прародител на съвременната царевица
Секция: Наука
02 Декември 2023 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени идентифицираха нов прародител на съвременната царевица

/КРОСС/ Съвместен екип от китайски и американски учени е идентифицирал нов прародител на съвременната царевица, което разкрива потенциала на дивите родственици на културата да бъдат използвани в бъдещото селекционно производство, съобщава Синхуа.

Изследването, публикувано в петък в списание „Сайънс", установява, че произходът на съвременната царевица може да се проследи до примес между древна царевица и дивата трева теосинт, растяща в планинските райони на Мексико около 4000 години след началото на култивирането.

Изследователите от Аграрния университет в Хуачжун и Калифорнийския университет - Дейвис са проучили генетични данни от повече от 1000 сорта царевица и сродни видове, за да изяснят сложния произход на този основен селскостопански продукт.

Произходът на царевицата беше спорен в продължение на почти един век, докато скорошни научни изследвания не предложиха възможния принос на див роднина, наречен Zea mays ssp. mexicana.

Хибридизацията с този див роднина е станала преди около 6000 години, което предшества разпространението на културата в Америка. Това се е случило чрез замяна или хибридизация с вече съществуващи популации царевица, сочи проучването.

Резултатите изясняват произхода на съвременната царевица и също така посочват потенциала на дивите родственици на културата като източник на адаптивно разнообразие за бъдещо селекциониране, казват изследователите.