Пловдивски летец и преподавател беше определен за архитект на бъдещето
Секция: Технологии
03 Декември 2023 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивски летец и преподавател беше определен за архитект на бъдещето

/КРОСС/ Пловдивски военен пилот и преподавател бе отличен с престижна европейска награда, която определя т.нар. „Архитекти на бъдещето". Отличието на капитан Костадин Недев е за създадената от него образователна платформа за технологично обучение - „Млад изобретател". Проектът подготвя деца в областта на роботиката и програмирането.

Костадин Недев е единственият българин сред едва 28-те изобретатели и новатори в Европа, които на официална церемония в Брюксел бяха посочени като новите „Архитекти на бъдещето". Твърдо вярва, че всяко едно дете има технологичен талант, който трябва да бъде открит и развит.

"Поставихме България на европейската технологична и образователна карта, така че ние да не сме само и единствено консуматор на технологии от външни държави, а вече български проект дава ноу хау на западните ни колеги. Най-важното нещо, което се опитваме да променим у децата, е тяхното консуматорско мислене, така че те да се развиват като изобретатели, новатори", каза кап. инж. Костадин Недев, създател на платформата „Млад изобретател".

Недев и колегите му работят с ученици между трети и шести клас в шест български града. В скоро време локациите ще бъдат увеличени, защото целта е програмата да стигне и до по-малките населени места. Всеки бъдещ изобретател получава т.нар. малко компютърче, за да може и вкъщи децата да продължават да се усъвършенстват.

"Един много добър стем инструмент, тъй като с помощта на него ние можем да преподаваме различните предмети като физика, математика, информатика, но също така с помощта му можем да изучаваме музика, география. Така че наистина е един страхотен инструмент, който се побира в джоба на всяко едно дете", каза още инж. Костадин Недев.

 

В рамките на 3 години учениците преминават през пет различни модула. А на финала създават по-голямо по обем и сложност изобретение. Освен с роботика и програмиране Недев се развива успешно и като военен капитан-пилот:

"Образователната методика,която използваме в „Млад изобретател" е взаимствана от програма за обучение на пилоти-изтребители, такава, която аз преминах преди няколко години в САЩ."

Да бъде пилот не е била детската мечта на капитан Недев обаче. Но от малък е запален по изобретенията. Затова сега приема това занимание като кауза, която трябва да предаде нататък.