Доц. Росен Калпачки: Има определено време при настъпване на инсулт, когато един опитен шофьор може да реагира
Секция: Здраве
05 Декември 2023 06:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Росен Калпачки: Има определено време при настъпване на инсулт, когато един опитен шофьор може да реагира

/КРОСС/ Има определено време при настъпване на инсулт, когато един опитен шофьор може да реагира. Повечето рутинни профилактични прегледи завършват с рутинни въпроси, но не и по-задълбочено за риска от инсулт. Това заяви снощи неврологът доц. Росен Калпачки в предаването „Денят на живо" по Нова нюз.

"Ако един шофьор претърпи инсулт и има определен двигателен или неврологичен проблем, той не губи любителската си книжка и може да продължи да шофира. Това е пропуск в закона", изтъкна той.

"Първите симптоми на настъпване на инсулт са промяна в говора или слабост в ръцете, това е състояние, при което не се усеща болка и пациентът може да не усети. Първите минути са фатални. Тук е важна ролята на близките, които могат да забележат първи промяната в състоянието. Имаме доста да наваксваме в лечението на инсултите", обясни лекарят.

"Инсултите са доста повече през зимата, затова се свързва с храненето. Трябва да се започне от образоването на обществото, не само от проследяването на рисковите групи. За съжаление се наблюдава подмладяване на пациентите с инсулт. Употребата на сол, диабетът, високото кръвно са рискови фактори. Тези състояние обаче могат да се овладеят с лекарства. Неконтролируемият прием на стимуланти също е предпоставка за инсулти при по-младите хора", обясни д-р Калпачки.

По думите му две трети от пациентите, лекувани със съвременни методи, си тръгват на крака. "Т.нар. златен час включва докарването на пациента, приемането му и започването на лечението. Слава Богу вече има лечебни заведения у нас, където се оказва нужната помощ и за половин час", каза още неврологът.