Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата
Секция: КУЛТУРА
05 Декември 2023 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата Форумът се провежда в Националния дворец на културата и посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия

/КРОСС/ Днес, 5 декември, ще бъде даден официален старт на 50-ото юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата - най-мащабният и единствен по рода си книжен форум у нас, организиран от Асоциация „Българска книга". В продължение на една седмица - от 5-и до 10-и декември, над 170 издателства ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни, като посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия. Мотото на юбилейния панаир е „Създаваме истории. Създаваме история".

Посетителите на Панаира, който както обикновено ще се проведе в НДК, ще могат да се запознаят с най-интересното от книжния пазар в България и да се срещнат с автори, илюстратори и преводачи от цял свят. По повод юбилея организаторите са подготвили специални активности и изненади за малките и големи посетители.

По традиция паралелно с Панаира ще се проведат и две от най-престижните събития, посветени на литературата - единайсетото издание на Софийския международен литературен фестивал и седмият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Специално за фестивалите в България ще пристигнат над 16 водещи имена на съвременната скандинавска и световна литература, които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.

По време на Панаира Асоциация „Българска книга" ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв". Критериите, по които се оценяват номинираните издателства, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: „Най-добър издателски проект" и „Издателски проект с най-голяма обществена значимост".