Bloomberg: Приходите на Русия от износ на петрол надвишиха тези преди специалната военна операция в Украйна
Секция: Русия
06 Декември 2023 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Bloomberg: Приходите на Русия от износ на петрол надвишиха тези преди специалната военна операция в Украйна

/КРОСС/ Нетните приходи на Русия от продажби на петрол през октомври възлизат на 11,3 милиарда долара, или 31% от общите приходи в бюджета на страната за месеца. Това е най-високата цифра от май 2022 г. и надвишава цифрата за всеки месец преди началото на руската военна операция в Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на изчисления на руското министерство на финансите.

Според агенцията през първите девет месеца на 2023 г. руски собственици са транспортирали повече от 70% от руските петролни товари, което позволява на Москва да поддържа контрол върху износа и постепенно да повишава цените. Тази година Руската федерация изнесе почти 3,5 милиона барела петрол на ден. Част от тази сума представлява „законни разходи за доставка", но почти цялата „минава през анонимни търговци или неизвестни транспортни компании", твърди Bloomberg.

Гръцките власти заявиха, че не могат да предотвратят тайни доставки на руски петрол, които се извършват край бреговете на страната. Както уточнява агенцията, те се извършват в международни води, които започват на 10 км от брега в Лаконийския залив. Bloomberg пише, че гръцки кораби са пренесли повече руски петрол през 2023 г., отколкото кораби от която и да е друга страна.„

На 5 декември 2022 г. беше въведен таван на цените на петрола от Русия от 60 долара за барел. От 5 февруари 2023 г. е в сила ембаргото на Европейския съюз върху руски петролни продукти.