Промените в Конституцията ще влязат за втори път на първо гласуване
Секция: Анализи
07 Декември 2023 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Промените в Конституцията ще влязат за втори път на първо гласуване Орлин Колев за реформата на основния закон

/КРОСС/ Промените в Конституцията са с политически характер. Основният фокус е върху главата за съдебната власт. Там говорим главно за инспектората, за ВСС - разделянето му на два съвета и мястото на главния прокурор. Това коментира в студиото на „Твоят ден" по NOVA NEWS Орлин Колев, преподавател по конституционно право.

„Обезличаването на една конституционно уредена фигура се случва след като я натовариш с прекалено много правомощия, които не може да изпълнява. Това може би е било и основание да се стигне до сегашната идея за орязване на правомощията на главния прокурор. Другата крайност е когато обезличиш тази фигура", каза той. По думите му сегашното предложение е в другата крайност. „Отнемат се правомощия на главния прокурор, без които той се обезличава като фигура", добави Колев.

По думите му трябва да се обърне внимание и на идеята да се ограничи възможността на главния прокурор да сезира Конституционния съд с обща компетентност, тоест да не може да го сезира по всички правомощия, а само в сферата, която се погазват правата на гражданите.