Бившият министър на отбраната: Ако Украйна не победи, Москва ще нападне друга европейска държава
Секция: Коментари
08 Декември 2023 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бившият министър на отбраната: Ако Украйна не победи, Москва ще нападне друга европейска държава

/КРОСС/ Ако Украйна не успее да отвоюва своите територии от Русия, това означава Москва да нападне друга европейска държава до 3-7 години. Това заяви в NOVA „Здравей, България" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Той изключва САЩ да оттеглят своята подкрепа за Украйна.

Виждаме видима промяна в отбранителната политика на България. Досега не се говореше, като политическо решение, да поискаме противокорабни системи, за противовъздушна отбрана.

Досега не се говореше да прегледаме състоянието на въоръжението и техниката, заяви Шаламанов. По думите му реално с тези действия участваме и в подготовката на украинските сили.

2024 година ще бъде изключително амбициозна и изпълнението на целите зависи от мобилизацията на помощта, включително и от България, заяви Шаламанов. Той акцентира, че НАТО за първи път е изготвила отбранителни планове и всичко, което не може да бъде използвано в тях, става с отпаднала необходимост.

Това, което е необходимо на България, се предоставя по отбранителните планове на НАТО, каза бившият министър. По думите му този тип решения са основният инструмент да се отвори и вратата за Шенген.