БФШ сигнализира за опит да се блокира дейността й
Секция: СПОРТ
29 Декември 2023 19:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БФШ сигнализира за опит да се блокира дейността й

/КРОСС/ Неделчо Чепаринов, председател на СКШ "Асеновец 2006" и баща на Иван Чепаринов, се опитва да блокира вписването на новото ръководство на Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ). За това сигнализира Божидар Пелов - изпълнителен директор на единствената лицензирана шахматна федерация у нас.

Чепаринов е внесъл жалба в Софийски градски съд срещу вписването на ръководството на БФШ 2022.

В разпространена до медиите позиция той посочва, че асеновградският клуб е сред трите, които на 3 октомври т.г. учредиха сдружението Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ). По думите му то няма лиценз от Министерството на младежта и спорта. Преди седмица обаче организацията е получила международно признание от ФИДЕ.

"Същото това сдружение на нарочна пресконференция ни прикани към обединение в името на шахмата в България. Очевидно призивът е бил напълно фалшив и преследва съвсем други интереси", подчертава Пелов.

Той припомня, че новото ръководство на БФШ 2022 е било легитимно избрано на Общо изборно събрание на 13 декември тази година в Плевен.

"Промяната бе продиктувана от подадената колективна оставка от Управителния съвет. На това събрание единодушно бе избрано ново ръководство", допълва изпълнителният директор.

Той определя като "фрапиращ" фактът, че бащата е председател на клуб, а синът Чепаринов е картотекиран състезател на БФШ 2022. Двамата, заедно с Антоанета Стефанова, картотекирана в същия клуб, но почетен председател на Българска спортна федерация по шахмат.

"Сега те правят опит да бламират волята на клубовете и на над 1100 картотекирани състезатели", казва Божидар Пелов.

От БФШ 22 заявяват, че жалбата срещу промените няма да доведе до желания от Чепаринови и Стефанова ефект. Досегашният председател на УС на БФШ 2022 Васил Антонов, при спазване на законодателството и с оглед оставката си, е делегирал на доц. Венета Петкова всички правомощия за управление и представителство на федерацията.

Настоящата позиция е в съответствие с декларираните от доц. Петкова принципи на прозрачност, морал и почтеност, се посочва още в прессъобщението. "БФШ 2022 ще поддържа линията на градивност, единство и защита интересите и волята на клубовете", уверяват от Централата.