„Аида“ от Джузепе Верди се завръща на сцената на Софийската опера
Секция: КУЛТУРА
11 Януари 2024 21:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Аида“ от Джузепе Верди се завръща на сцената на Софийската опера

/КРОСС/ Египетската опера на Джузепе Верди "Аида" се завръща сцената на Софийската опера със спектакли на 25, 26, 27 и 28 януари.

Годината на Райна Кабаиванска, започва с тези спектакли със специалното участие на артисти от нейните Mайсторски класове в Нов български университет и стипендианти на дарителския й фонд.

Витория Йео, София Соловий, Андреа Каре, Давиде Риу, Вероника Симеони, Ана Виктория Питс, Хе Канг, Костадин Мечков и Божидар Божкилов ще влязат в главните роли на Аида, Радамес, Амнерис, Амонасро, царят на Египет и жреца Рамфис. Диригент ще бъде Паоло Андреоли.

Постановката е на Уго де Ана - знаменитост в света на съвременната оперна режисура. Кредото на режисьора е, че оперните артисти днес не трябва да бъдат затворници на традицията, а само нейни пазители. И неговата "Аида" напълно отговаря на убежденията му. Самият той преобръща прочита на „Аида", за да я превърне в една интимна драма на сложните взаимоотношения.

Премиерата на „Аида" е през декември 1871 г. в Кайро. Противно на популярната история, „Аида" не е написана за откриването на Суецкия канал през 1869 г. Биографите на композитора твърдят, че поръчката на стойност 150 000 златни франка е била да се напише опера за откриването на оперния театър в Кайро. Това не се случва поради Френско-пруската война и за откриването на театъра е изпълнена „Риголето".

За първото представяне на „Аида" костюмите и декорите са изработени в Париж. Премиерата е огромен успех за Верди и въпреки, че Исмаил паша удовлетворява всички изисквания и капризи на композитора, той отказва да отиде в Кайро, недоволен от списъка с поканените официални гости. За истинска премиера на творбата си композиторът счита първото изпълнение в „Ла Скала" на 8 февруари 1872 г.

Верди, който дирижира спектакъла, е извикан 32 пъти на сцената. Като подарък получава палка от слонова кост с диамант под формата на звезда с името „Аида", инкрустирана с рубини и други скъпоценни камъни. Тази палка днес се намира в музея на „Ла Скала".