Проучване: Децата, живеещи близо до паркове и зелени площи имат по-здрави кости
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Февруари 2024 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проучване: Децата, живеещи близо до паркове и зелени площи имат по-здрави кости

/КРОСС/ Плътността и здравината на костите се определя в детството, така че по-лесният достъп до паркове би могъл да предотврати фрактури при по-възрастните хора сочи проучване, цитирано от „Гардиън".

Проучване установи, че децата, живеещи до зелени площи имат значително по-здрави кости, което може да доведе до ползи за здравето през целия живот.

Учените са установили, че при децата, живеещи в населени места с 20-25% повече паркове, костната здравина се е увеличила, което се равнява на половин година естествен растеж.

Първото по рода си проучване установява също, че рискът от много ниска костна плътност при тези деца е с около 65 % по-малък.
Силата на костите нараства в детството и юношеството, след което се увеличава до около 50-годишна възраст и след това започва намалява.

Следователно увеличаването на размера и достъпността на зелените площи за децата може да предотврати фрактури и остеопороза при по-възрастните хора, твърдят изследователите.

Връзката между зелените площи и по-здравите кости вероятно се дължи на по-високото ниво на физическа активност при децата, които живеят в близост до паркове, тъй като това стимулира растежа на костите. Връзката е най-силна при зелените площи с дървета, което според учените може да се дължи на факта, че те са по-привлекателни за посещение.

"Колкото по-силна е костната маса в детството, толкова по-голям е капацитетът й в по-късен етап от живота", казва проф. Тим Наурот от университета в Хаселт, Белгия, който е част от изследователския екип заедно с д-р Хане Слюрс. "Така че истинското послание за общественото здраве от това проучване е, че урбанистите могат да направят по-силни костите на децата, а това има дълготрайни последици".

Предишни изследвания са установили, че по-лесният достъп до паркове води и до други ползи за развитието на децата, включително по-нисък риск от наднормено тегло, по-ниско кръвно налягане, по-висок коефициент на интелигентност и по-добро психическо и емоционално здраве.

В проучването, публикувано в списание JAMA Network Open, са наблюдавани повече от 300 деца в региона на Фландрия, Белгия, живеещи в градски, крайградски и селски райони.

Източник: БГНЕС