Проф. Тодор Танев: От безплатно висше образование няма да излязат вундеркинди
Секция: Интервюта
04 Февруари 2024 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Проф. Тодор Танев: От безплатно висше образование няма да излязат вундеркинди

/КРОСС/ От безплатно висше образование няма да излязат вундеркинди. Това е популистка мярка, и то много евтина. Това каза бившият министър на образованието и науката проф. Сергей Игнатов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тази популистка мярка по думите му означава отказ от подкрепа на направления и специалности, от които държавата има нужда. „Хидростроителството например, при 5000 язовири в България имаме 5-6 студенти, които се обучават в страната. Нашите медицински работници стават все по-малко и по-малко. Представете си тези 150 милиона да се дадат целенасочено за стипендии", даде примери той.

Преди три години висшето образование е компенсирано с 0,76% от БВП, а в момента е на 60% при средно за Европа 0,98%, посочи той.

Според него безплатното висше образование няма да повиши качеството на образованието. Българските университети са недофинансирани, а с тази мярка им се отнема възможността да събират такси. Държавната субсидия за университетите като компенсаторна мярка няма да бъде достатъчна, най-малкото защото няма да бъде индексирана, смята проф. Игнатов.

„Авторите на това предложение може би не го осъзнават, но те демонстрират една вътрешна несигурност. Когато предлагаш такива популистки на пръв поглед социални мерки, ти просто искаш всички да са съгласни с теб. Мирише на избори, това виждам аз", коментира той.

Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев припомни, че идеята за безплатно висше образование е отпреди няколко години. „Имат някаква сметка от това нещо. Не знаем много какво всъщност е. Всяка страна, която е заинтересована, в момента се радва. Например Съветът на ректорите е одобрил, защото те така ще получат още един възможен източник на средства", посочи той.

Качеството на висшето образование е основен проблем. „Ние още не сме преглътнали това, че се намалиха входните изисквания за влизане в университет. Това е допотопна мярка за покачване на качеството. Потъва надолу", коментира проф. Танев.