Сунай Муратов на 7 февруари на диригентския пулт за „Тоска“ от Пучини
Секция: КУЛТУРА
06 Февруари 2024 20:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сунай Муратов на 7 февруари на диригентския пулт за „Тоска“ от Пучини

/КРОСС/ След огромния успех в Анкара и Истанбул през есента на миналата година, „Тоска" от Джакомо Пучини се завръща на сцената на Софийската опера.

В спектакъла с режисурата на Пламен Карталов на 7 февруари ще пеят Радостина Николаева като Флория Тоска, Костадин Андреев като Марио Каварадоси и Веселин Михайлов за първи път като барон Скарпиа.

Гост-диригент ще бъде Сунай Муратов.

Ето какво сподели той няколко дни преди спектакъла:

„На първо място искам да изразя дълбокото си уважение към българската публика, която е сърдечен и обективен наш критик. Това помага за нашето професионално израстване. За себе си с гордост мога да кажа, че съм възпитаник на българското музикално образование, започвайки с началния клас на музикалното училище и завършвайки Българската държавна консерватория, сега Академия. Мисля, че това ме е изградило като завършен професионалист, който продължава своя творчески път в България и в чужбина."

Сунай Муратов започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст.

„Поради много ранното ни обвързване с Нейно Величество Музиката, нашите мечти са били предопределени, без това да изключва разбира се нормалните детски вълнения и желания."

Завършва Музикалното училище в София, а после и Музикалната академия с дирижиране и композиция.
„Изявите ми като диригент започнаха още преди завършването на Академията с различни оркестрови формации, но искам да отбележа, че храня особено топли чувства към първата ми професионална изява след дипломирането ми - „Вълшебната флейта" от Моцарт в Бургаската опера."

По време на престоя му във Варненската опера, получава предложение от Държавната опера в Анкара и през 2000 г. продължава кариерата си в турската столица. Там той в пълна степен развива своя талант и обогатява както оперния и балетния си репертоар, така и симфоничния.

„За вече не кратката ми професионална кариера зад гърба си имам издирижирани многобройни спектакли и концерти, които включват заглавия от различни композитори стилове и епохи. Не мога да определя любим композитор между тях, тъй като всяка творба е специфична сама по себе си с красота и заряд, който докосва моята душевност."

Опери от Верди, Пучини, Маскани, Моцарт, Доницети, симфонии на Бетовен, Чайковски, Рахманинов, Брамс, Шостакович, Прокофиев, кантатно-ораториални творби от Брукнер, Малер, Старвински, Моцарт, както и оперетите „Прилепът", „Царицата на чардаша", „Парижки живот" изпълват дългия списък дирижирани от Сунай Муратов произведения. Той не забравя и българските композитори - дирижира пиеси на Александър Танев, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров и други.

„Мисля че трябва да се отбележи силното влияние на българските музиканти, които са творили и спомагали за развитието на турската музикална култура. Класическата музика се възприема с голяма почит и уважение в Турция."

Маестро Сунай Муратов е един от утвърдените и високо ценени оркестрови диригенти в Република Турция. В момента е диригент в Държавната опера и балет на Анкара и генерален музикален директор в Генералната дирекция на Държавната опера и балет.
Той е преподавател в Държавната консерватория на университета Haджеттепе.

„Искам да споделя прекрасните си впечатления от колектива на Софийска опера, с които реализирахме няколко много успешни спектакъла на „Тоска".
В своя прочит на творбата се старая да бъда максимално близък до драматургията и музикалният език на Пучини, в който всичко е обрисувано с гениална прецизност, т.е. достатъчно е да сме верни до край на автора.

С удоволствие искам да поканя софиянци и гостите на София да присъстват на нашия спектакъл, за да се насладят на прекрасните гласове и актьорско присъствие на солистите, на великолепното изпълнение на оркестър и хор, и на брилянтната , вдъхновяваща и силно впечатляваща режисура на акад. Карталов."

Очакваме ви утре, 7 февруари от 19ч. в Софийската опера, за да споделим заедно операта „Тоска" от Джакомо Пучини.