Христо Стоичков днес чества 58-и рожден ден
Секция: СПОРТ
08 Февруари 2024 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Стоичков днес чества 58-и рожден ден

/КРОСС/ Футболната икона Христо Стоичков има повод да почерпи днес, след като отбелязва своя 58-ми рожден ден. Камата е роден на 8 февруари през 1966-а година и започва своята кариера във футболния свят в академията на Марица, Пловдив, след което бързо прогресира до професионалните среди с екипа на ЦСКА, където пътят му към славата се разкрива в пълния си блясък.

През своята богата кариера, той достига забележителни висоти, включително спечелването на „Златна топка" през 1994-а година - постижение, неповторено до този момент от друг български футболист. Стоичков също така е носител на награди като „Златната обувка" (1990) и „Златен Онз" (1992), както и титлата за голмайстор на Световното първенство в САЩ през 1994-а година.

В кариерата си Стоичков постига впечатляващи успехи с Барселона, с който спечелва множество титли, включително пет от първенството на Испания, Купата на Краля и три Суперкупи на страната. За каталунците той записва 177 двубоя и 84 реализирани попадения. Играл е още за Хеброс, Парма, Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед.

В родната България, с екипа на ЦСКА, той е трикратен шампион и носител на националната купа и Суперкупа. Камата има 84 мача и 38 гола за националния отбор на България.

Освен това, от години той работи и като анализатор в мексиканския телевизионен гигант „Унивижън", където продължава да се среща с водещи фигури в световния футбол.