Министърът на културата разговаря с Областния управител на Хасково, с кмета на общината и с кметове от областта
Секция: КУЛТУРА
08 Февруари 2024 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на културата разговаря с Областния управител на Хасково, с кмета на общината и с кметове от областта В разговорите участваха и директорите на културни институции в областта

/КРОСС/ Министърът на културата Кръстьо Кръстев и кметът на Община Хасково Станислав Дечев проведоха работна среща. В разговорите участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, началникът на кабинета на министъра Весела Щерева и директорът на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование" Елиянка Михайлова, както и ръководителите на културните институти в общината - ДКТ „Иван Димов", РИМ - Хасково, РБ „Хр. Смирненски", Художествената галерия, диригентите на Камерния, Духовия и Народния оркестър при Община Хасково, директори на музеи и театри от областта, представители на неправителствени организации.

„Министерството на културата и Община Хасково имаме ползотворен работен диалог. Днес набелязахме някои конкретни неща, които трябва да изпълним", каза министър Кръстьо Кръстев. Той благодари на кмета Станислав Дечев за това, че проявява инициативност и има позитивно отношение към културата. Двамата обсъдиха възможността за създаване на Общински културен институт в Хасково. „Радвам се, че имаме подкрепата на Министерството, за да създадем Общински културен институт. В него ще бъдат трите оркестъра - Камерен, Народен и Духов. С тази структура творците ни ще имат възможност да кандидатстват по проекти за финансиране на дейности. Община и държава ще си партнираме. Ние ще продължим да издържаме оркестрите, а през Министерството на културата те ще кандидатстват по проекти, за да развиват дейностите си", съобщи кметът Станислав Дечев.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева благодари за Община Хасково за подхода при подпомагане на културните дейци чрез програма „Културни инициативи" и призова за по-голяма активност от страна на творците. Тя уточни, че предстоят промени в Закона за обществените библиотеки и Закона за народните читалища, с цел синхронизация, установяване на единен библиотечен стандарт и регламентиране на читалищните библиотеки.

По-рано днес министърът на културата Кръстю Кръстев, заместникът му Амелия Гешева, началникът на кабинета му Весела Щерева и директорът на дирекция „СИХО" в МК Елиянка Михайлова се срещнаха с областния управител на Хасково Гинка Райчева и с кметове на общини от областта. С тях обсъдиха широк кръг от въпроси и проблеми във всички сектори на културата, приоритетите в сферата, бяха поети и конкретни ангажименти.

След срещата с Областния управител и с кметовете от Област Хасково министърът на културата Кръстю Кръстев коментира пред представители на медиите, че са били обсъдени проблемите и приоритетите във всички сектори на културата и как те да бъдат подредени в програми. Министър Кръстев посочи, че е запознал участниците в срещата с бюджета на Министерството за настоящата година и е поел ангажименти с конкретни казуси, свързани с опазване и развитие на културни обекти и наследство - като например такива, в които има проблеми с достъпа заради лоша пътна инфраструктура.

От своя страна зам.-министърът на културата Амелия Гешева коментира, че в рамките на месец се очаква да бъде прието постановлението за т. нар. стандарти за делегираните дейности, в които влизат и заплатите. „Очаква се индикативно увеличение на стандартите с 18 процента, което касае дейността на библиотеките и музеите в страната. Забавяне на заплатите няма.", поясни зам.-министър Гешева. Тя добави, че с отделно постановление ще бъде оформена програмата на Министерството на културата за читалищната дейност, която бе обсъдена с Областния управител и с кметовете - включително и механизмите за това как в държавния бюджет да бъдат предвидени средства за читалищни сгради.

Зам.-министър Гешева отбеляза още, че се върви към създаване на модели за археологическото наследство, в което влизат и 33-те археологически резервата. Тя коментира и възможностите, които дават интегрираните териториални инвестиции в новия програмен период, където общините могат да работят по проекти заедно с Агенция „Пътна инфраструктура" за улесняване на достъпа до културни обекти.