Софийската опера ще представи за първи път операта „Медея“ от Луиджи Керубини
Секция: КУЛТУРА
08 Февруари 2024 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската опера ще представи за първи път операта „Медея“ от Луиджи Керубини Представленията ще бъдат на 23, 24 и 25 февруари

/КРОСС/ Първо изпълнение на операта „Медея" е на 13 март 1797 г. в Париж. В Италия е представена за първи път едва на 30 декември 1909 г. в Миланската Скала, след като цялото либрето е преведено на италиански. Първата изпълнителка на ролята на Медея е Жюли-Анжелик Сио, а Язон е бил Пиер Гаво.

"Медея" буди възхищението на цяло поколение германски композитори - Бетовен, Вебер, Шуман, Брамс и Вагнер. Но дълго остава забравена. Възражда я постановка в Италия с участието на Мария Калас. През 1969 г. Пиер-Паоло Пазолини снима филм с нея.

Изследователите на Луиджи Керубини го определят като знаменит педагог и най-значителният композитор от епохата на Великата френска революция. По произход италианец, той твори през по-голямата част от живота си във Франция и играе важна роля за развитието на френската опера. Най-значимите му творби са опери и духовна музика. Бетовен смята Керубини за най-великия от своите съвременници. Неговите опери са възхвалявани и от Росини, Шуман, Вагнер и Глинка, които високо ценят цялото му творчество. Керубини умира на 82 години като директор на Парижката консерватория. Още приживе съставя каталог на произведенията си, който е издаден година след смъртта му.

Керубини написва 21 опери. Най-известните от тях са „Лодоиска" и „Медея". Първата, защото е играна 200 пъти за един сезон, а втората - заради паметната постановка във Флоренция през 1953 г. с участието на Мария Калас, както и следващите й превъплъщения. Прочутият филм на Пиер Паоло Пазолини с Калас в главната роля е без музиката на Керубини, но засилва интереса и към оперното произведение.
„Медея" е с либретото на Франсоа-Беноа Хофман, базирано на едноименните трагедии на Еврипид и Пиер Корней. Действието се развива в древния град Коринт.

В главните роли ще участват следните оперни певци на Софийската опера:

Медея - Габриела Георгиева, Лилия Кехайова, Диана Ламар

Язон - Даниел Острецов, Даниел Дамянов

Креон - Петър Найденов (гост), Стефан Владимиров

Глауче - Станислава Момекова, Диана Василева

Нерис - Виолета Радомирска, Гергана Русекова

В постановъчния екип влизат:

Диригент - Франческо Роза

Режисьор - Марко Гандини

Сценограф - Андреа Токио

Костюми - Марио Диче

Хореограф - Людмила Илиева

Марко Гандини живее в Италия. Той е бил асистент режисьор на емблематичния италиански режисьор Франко Дзефирели и британския режисьор Греъм Вик. Работил е в големите италиански оперни театри (включително Миланската Скала, Римската опера, Театър „Сан Карло" в Неапол, Театъра На майските музикални тържества във Флоренция, Арена ди Верона, Театър „Ла Фениче" във Венеция, Театър „Масимо" в Палермо, Театър „Комунале" в Болоня) и международни оперни трупи (Метрополитън Опера в Ню Йорк, Оперите на Вашингтон и Лос Анджелис, Кралската опера в Лондон, Кралския театър в Мадрид, Театър „Лисеу" в Барселона, Мариински Театър в Санкт Петербург, Кремълски театър в Москва).