Росен Желязков: Около 100 български компании ще участват в следвоеннното възстановяване на Украйна
Секция: Анализи
09 Февруари 2024 06:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Около 100 български компании ще участват в следвоеннното възстановяване на Украйна

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Още от деня" по БНТ Росен Желязков каза, че украинците приветстват нашата решимост да намерим необходимите решения да няма заобикаляне на санкциите. „Вие знаете, че ние подкрепяме и дванадесетте до момента санкционни пакета и ще подкрепим и 13-тия, който предстои."

Желязков добави: „България ще има възможността да се включи във възстановяването, което от една страна ще бъде голям стимул за българската икономика, не само по отношение на пазара, но и по отношение на участие на български компании в този пазар. Ние сме идентифицирали областите, в които сме заявили своя интерес. На първо място това е продоволственото снабдяване, което е силно експортно ориентирано за българската икономика. На второ място - енергетика, където сме започнали още от сега активно сътрудничество. От украинската страна специалисти ни помагат в конвергенцията на свежото ядрено гориво и заместването му от руско такова с алтернативното гориво, което ще ползва Козлодуй. Разбира се, знаете решението на НС да предоставим възмездно двата реактора ВВР за изграждането на новите ядрени централи в Украйна, за засилването на капацитета, тъй като енергийната сигурност ще бъде част от общата енергийна сигурност на Европа. Другата сфера това е екологията и не на последно място - темата, свързана с възстановяването на справедливостта."

Председателят на парламента е категоричен, че вече са идентифицирани около 100 български компании, които ще участват в следвоеннното възстановяване на Украйна. Това е основно участие на български компании и на българския износ за украинския пазар.

„Украинската страна няма недостиг на оръжия. По-скоро има недостиг на амуниции и на боеприпаси, които са необходими за активното водене на действията. Единният европейски отговор на това е ясен и европейската военна индустрия ще намери това решение. България до този момент предостави, съобразно решение на Народното събрание, са свързани основно с отбранителните способности, а не с нападателните способности на Украйна. Така, че ние в рамките на своите възможности ще продължим да подпомагаме украинските каузи.", допълни Росен Желязков.