Вече 39 години с трансплантирано сърце: Пациент постави световен рекорд
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Февруари 2024 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вече 39 години с трансплантирано сърце: Пациент постави световен рекорд

/КРОСС/ Рекордите на Гинес официално обявиха човека с най-дълъг живот след сърдечна трансплантация, извършена в Англия. Това е Берт Янсен, 57-годишен мъж от Нидерландия. Той живее вече 39 години с донорското сърце, което е получил в болница "Харефийлд" в Лондон през 80-те години на миналия век.

След като развива грипоподобни симптоми, когато е на 17 години, Янсен е диагностициран с кардиомиопатия - състояние, което влияе на способността на сърцето да изпомпва кръв в тялото.

Кардиологът му в родината му поддържа връзки с болница "Харфийлд" в Лондон и с пионера в областта на трансплантациите сър Магди Якуб, който в крайна сметка извършва операцията на 6 юни 1984 г., когато пациентът навършва 18 години.

По това време процедурата все още не е била извършвана в Нидерландия, казва Янсен: "Всичко мина много бързо. Само седмица след като пристигнах в Харфийлд, се оказа, че има две сърца от голяма автомобилна катастрофа в Лондон. Имах съвпадение с едно от тях и сърцето беше трансплантирано. Както ми каза д-р Матарт около 30 години по-късно, това трябва да е било перфектното съвпадение".

Янсен казва, че новото сърце му е позволило бързо "да се върне към добро качество на живот", да играе тенис и волейбол и да си осигури работа на пълен работен ден.

Той се жени за съпругата си Петра през 1996 г., посреща синовете си Гуидо и Иво през 1996 г. и 2000 г., а сега е запален летец.

Янсен добави: "Едно от най-гордите ми постижения е, че заедно със съпругата ми Петра и родителите ни построихме къщата си тухла по тухла".